Familiemediation

Mediation bij familiekwesties

Naast echtscheiding  en omgang zijn er nog een aantal andere kwesties binnen de familiesfeer waarbij mediation een belangrijke rol kan spelen. De strijd om de erfenis, geen communicatie met familieleden, conflicten in het familiebedrijf en de eventuele opvolging, ruzie tussen ouders en kinderen, conflicten met schoonfamilie, de verdeling van de zorg voor hulpbehoevende ouder(s) en opgroeiende pubers.

Uiteraard herkent u vast wel de situatie van het familiefeest waarbij de een niet wil komen als de ander ook aanwezig is. Of de vader die als directeur wil stoppen en het bedrijf wil overlaten aan één van de kinderen, waardoor er onderling wrijving ontstaat. 

We zijn als persoon allemaal verschillend  en reageren dus niet hetzelfde op dingen die we zien of horen. En net als velen wuiven we kleine irritaties weg. Maar als we deze kleinigheden uiteindelijk niet bespreekbaar maken en ‘opkroppen’, vaak om de lieve vrede te bewaren, kan dat uiteindelijk leiden tot hoog opgelopen ruzie waarbij we niet meer naar de ander willen of kunnen luisteren.
Het gevolg is dat mensen niet meer met elkaar praten of elkaar soms jarenlang ontwijken.  

Je ziet dat er sommige familieleden ‘opstaan’ om te bemiddelen in het conflict. Vaak mislukt dat, omdat ook zij teveel betrokken zijn en teveel partij kiezen voor de een of de andere kant.

Juist daarom is een onafhankelijk en onpartijdig mediator in staat om met succes partijen om de tafel te krijgen en de problemen aan te pakken. Iure Fortis heeft veel ervaring in het werken met familiekwesties en gezinsproblematiek.  Het advies is: laat het conflict niet sudderen, maar neem het besluit er echt samen aan te gaan werken. Dat geeft inzicht in de achterliggende patronen en wellicht is er een goede oplossing mogelijk. Vaak zie je na afloop van de mediation dat partijen opgelucht zijn, dat in ieder geval de lucht geklaard is en dat het belangrijk is dat de relatie weer wordt hersteld.