
Voor de meeste ondernemers blijft de btw-regelgeving lastig. Het is fijn als je een goede boekhouder hebt, maar het blijft handig om er zelf ook het een en ander over te weten.
Paard verkopen
Wanneer je een paard of pony gaat verkopen is het handig om vooraf te weten in welke btw- klasse deze valt, zodat je kunt uitrekenen wat je er uiteindelijk echt aan overhoudt. Je kunt werken met een verkoopprijs exclusief btw, maar voor de particuliere markt is dit niet gebruiksvriendelijk, dus wordt er meestal met de prijs inclusief btw gecommuniceerd. Voor de verkoop van paarden gelden op dit moment twee verschillende tarieven. Namelijk het normale btw-tarief van 21% en het verlaagde tarief van 9%. De vraag is: wanneer gebruik je welke?
- 21% voor recreatie- of sportpaarden en veulens
- 9% voor slachtpaarden, dekhengsten en fokmerries die enkel voor de fokkerij worden gebruikt
Gesplitste regeling
Bij dekhengsten en fokmerries die zowel voor de fokkerij als sport/recreatie worden gebruikt gelden weer andere regels en mogen de btw-tarieven gesplitst worden. Voor dekhengsten betekent dit dat over 75% van de verkoopprijs het verlaagde tarief van 9% wordt gerekend en over de resterende kwart 21%. Bij fokmerries wordt over de helft van het verkoopbedrag 9% gerekend en de andere helft met 21%. Wil je hiervan gebruik maken, moet het gebruiksdoel bij de verkoop in een document staan.
Margeregeling op paarden
De verkoop van paarden kan bedrijfsmatig bij handelaren onder margegoederen vallen en dus kan er een btw-margeregeling op toegepast worden. Simpel gezegd betekent dit dat de btw niet over de omzet wordt gerekend, maar over de winstmarge. In het geval van een paard betekent dit het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Wanneer er verlies wordt gemaakt op een paard, hoef je geen btw te betalen, maar krijg je het juist terug. Deze regeling zorgt ervoor dat particuliere kopers die de btw niet kunnen aftrekken, voordeliger uit zijn. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Zo moet het paard in de Europese Unie zijn gekocht. Bij de inkoop van een paard moet wel verplicht een inkoopverklaring worden opgesteld om gebruik te kunnen maken van deze regeling.
Tarieven voor paardenpension
De belasting van de btw-tarieven voor verhuur van pensionstalling voor paarden wordt onderverdeeld in verschillende type locaties, omdat er een bepaalde vrijstelling vloeit uit de btw- bepaling voor de verhuur van onroerend goed. Daarom mag naar de klant de volgende verdeling worden gemaakt in de btw-tarieven.
Voor ruitersportcentra met pensionstalling en zowel een binnen- als buitenrijbaan:
- 33,33% verhuur box (vrijgesteld van btw)
- 33,33% gelegenheid bieden tot sportbeoefening (9% btw)
- 33,33% overige prestaties (21% btw)
Voor ruitersportcentra met pensionstalling en enkel een buitenbaan:
- 35% verhuur box (vrijgesteld van btw)
- 12,5% gelegenheid bieden tot sportbeoefening (9% btw)
- 52,5% overige prestaties (21% btw)
Voor pensionstallen met enkel boxen en zonder rijbaan:
- 35% verhuur box (vrijgesteld van btw)
- 65% overige prestaties (21% btw)
Deze tarieven zijn in overeenstemming met de branche tot stand gekomen. Wanneer je als ondernemer wil afwijken van deze richtlijnen, omdat de situatie anders is dan bij bovenstaande opties, moet je dit wel kunnen verklaren.
Opfokken en africhten van paarden
Voor het opfokken van paarden gelden echter weer andere regels dan voor het paardenpension. Het opfokken en de basisafrichting van paarden valt onder het verlaagde btw-tarief van 9%. De verdere training van een sportpaard valt echter wel weer onder het 21%-tarief. Deze is van toepassing als:
- De africhting langer dan zes maanden duurt
- Het paard wordt getraind tot dressuur- of springpaard
- Een startkaart voor het paard is aangevraagd
- Het paard vijf jaar of ouder is
BTW bij export naar EU-land
Je levert paarden aan klanten in een ander EU-land. Moet je btw in rekening brengen aan uw klant of niet? En waar doe je aangifte? Dat hangt ervan af of je goederen of diensten levert. En of jouw klanten btw-aangifte doen.
Gaat het om goederen voor klanten die geen btw-aangifte doen? Kijk op www.belastingdienst.nl bij Ik lever goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen. Gaat het om diensten voor particulieren? Kijk dan bij Ik lever diensten aan particulieren in de EU. Btw berekenen.
Lever je goederen aan ondernemers in andere EU-landen? Dan past u meestal het 0%-tarief toe.
Lever je diensten aan ondernemers? Dan verleg je de btw vaak naar de klant. Lever je goederen aan klanten die geen btw-aangifte doen of diensten aan particulieren? Dan moet je die btw meestal aangeven in het EU-land waar je levert.
Administratie bijhouden en factureren
Zakendoen met het buitenland brengt een aantal extra administratieve verplichtingen met zich mee. Soms moet je zelfs aangifte doen in andere EU-landen. Indien je zakendoet met andere EU- landen gelden aanvullende eisen waaraan jouw factuur moet voldoen.
Aangifte doen
Ook als je het 0%-tarief toepast of de btw naar jouw klant is verlegd, moet je aangifte doen. Daarnaast je periodiek een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP). Voor leveringen aan klanten die geen aangifte doen, kun je het zogenoemde éénloketsysteem gebruiken.
E-commerce en diensten
Ben je een Nederlandse ondernemer en lever je goederen in andere EU-landen aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert. Voor deze leveringen kun je het zogenoemde éénloketsysteem gaan gebruiken. Ook als je diensten levert aan een particulier die belast zijn in een ander EU-land.
BTW bij export naar niet-EU-land
Wanneer je goederen uitvoert naar niet-EU-landen of opslaat in een douane-entrepot, breng je 0% btw in rekening aan uw afnemer. Het maakt hierbij niet uit of je levert aan een ondernemer of aan een particulier. Je moet wel de uitvoer aantonen. Dit doe je met behulp van jouw administratie. Lever je aan een ondernemer die zelf de goederen bij u afhaalt? Dan kun je ook het 0%-tarief gebruiken. Je moet dan wel aantonen dat jouw afnemer ondernemer is en dat de goederen de EU hebben verlaten.
Export door particulier
Lever je goederen aan een particulier die deze goederen meeneemt in zijn bagage naar een niet- EU-land? Je kunt deze goederen btw-vrij leveren.