Conflict met de buren? Mediation helpt!
Wrijving tussen buren, wie kent het niet. Geen contact meer, nog geen goedemorgen of goedenavond. Overlast is vaak de boosdoener. Het kan onder meer gaan om overhangende takken, het wegnemen van zonlicht door te hoge bomen of overlast door te harde muziek die tot veel te laat in de avond door blijft gaan. Het kan ook zijn dat je overlast ondervindt doordat je buren erg luidruchtig zijn en veel feestjes geven. Misschien erger je je wel aan de dagelijkse stank en rook van de barbecue of rookkast, hun blaffende hond of huilende kinderen die je uit je slaap houden of puberende kinderen van de buren die zich voor jouw huis luidruchtig ophouden. Tal van herkenbare voorbeelden, waar je uit eigen ervaring nog wel wat voorbeelden aan kunt toevoegen. Een conflict met de buren probeert men in eerste instantie zelf op te lossen. Door eerst rustig een gesprek aan te gaan en niet meteen de wijkagent te bellen, want dan hangt escalatie meteen in de lucht. Een persoonlijk gesprek is ook beter dan een briefje in de bus of kwaad aan te bellen. Maar makkelijk is dat niet, omdat de aangesproken partij zich niks laat zeggen of vindt dat je de overlast die zij veroorzaken wordt overdreven. Emotie is nooit de beste raadgever. Ondanks de goede bedoelingen kan een conflict snel escaleren. Het tijdig inzetten van mediation kan voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.
De escalatie van conflicten
Mediation is niet alleen gericht op de inhoud, maar voor een groot deel ook op het verbeteren van de onderlinge communicatie (en hiermee ook de onderlinge relatie), zodat mensen in staat zijn ook later hun eventuele problemen op te lossen. Door in een vroeg stadium de interventie te vragen van een gespecialiseerde mediator, kan verdere escalatie worden voorkomen en kan gezocht worden naar een door beide partijen acceptabele oplossing. Tenslotte blijf je nog vaak jaren buren van elkaar en wil je toch in harmonie naast elkaar leven.
Burenconflicten zijn vaak lastig
Uit ervaring weten wij dat burenconflicten niet eenvoudig zijn op te lossen, ook niet voor de gespecialiseerde mediator. Dat komt omdat het vaak jarenlange slepende conflicten zijn, waarbij veel emoties een rol spelen. Daarbij moeten beide buren vrijwillig deelnemen en ook het conflict echt zelf willen oplossen. De meeste mensen zijn bang dat het inschakelen van een mediator de kwestie eerder verscherpt dan oplost. Van de andere kant kan een van de buren toch een rechter vragen om uitspraak te doen in het conflict. De ‘verliezende’ partij zal waarschijnlijk nooit meer een goede buur worden. Het voordeel van mediation is dat niet alleen een oplossing wordt gezocht voor het conflict zelf, maar dat tevens wordt gewerkt aan de verbetering van de onderlinge communicatie. Dat is iets wat een rechter niet zal doen.
Iure Fortis is gespecialiseerd in burengeschillen. Een verkennend gesprek met beide partijen afzonderlijk, kan de schroom om met elkaar in gesprek te gaan, weghalen. Mediation helpt echt. Tenslotte wil niemand echt in een conflict blijven hangen omdat het je leven behoorlijk zuur kan maken. Verhuizen is soms de beste oplossing, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid om dat te doen. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van een gespecialiseerd conflict bemiddelaar.