De Koopovereenkomst

Als je een paard koopt is het verstandig dit vast te leggen in een koopovereenkomst. Een koopovereenkomst is een vormvrije overeenkomst. Dit wil zeggen dat je het paard wettelijk gezien hebt gekocht, op het moment dat je mondeling of schriftelijk met de koop instemt. Dit is rechtsgeldig maar valt moeilijk te bewijzen, tenzij– onafhankelijke en onbevooroordeelde – getuigen aanwezig waren ten tijde van de mondelinge overeenkomst.

Het is daarom verstandig om een koopcontract op te stellen. Met dit koopcontract kun je altijd aantonen dat jij de wettelijke eigenaar bent. Ook voor de verkoper is een koopcontract handig. De verkoper kan met het koopcontract aantonen welke garanties hij geeft en onder welke voorwaarden het paard is verkocht.

Toch gebeurt het vaak dat een paard gekocht wordt zonder schriftelijke overeenkomst. Dan is er nog altijd sprake van een overeenkomst, maar omdat er niets op papier staat, valt het achteraf moeilijk te bewijzen als er iets niet in orde blijkt te zijn na de koop. Maak de verkoper duidelijk dat er zonder contract niet wordt gekocht. Mocht de verkoper desondanks bezwaren hebben tegen het koopcontract, vraag je dan af of je dit paard nog wel moet kopen. Zonder verkoopcontract heb je geen enkel tastbaar bewijs dat het paard daadwerkelijk van jou is. Maar een e-mail of WhatsApp bericht over de koop is ook rechtsgeldig mits er van beide partijen staat dat zij akkoord zijn met de (ver)koop van het paard. Beter is en blijft het op schrift stellen van de (ver)koop.

In een goede overeenkomst moeten de volgende punten staan:

  • De juiste tenaamstelling van de koper en verkoper
  • De naam en eventuele sportnaam van het paard
  • Het chipnummer en paspoortnummer en eventueel de behaalde sportresultaten
  • De afgesproken koopsom
  • Op welke wijze de koopsom dient te worden betaald
  • Een goede beschrijving van het doel waarmee je het paard koopt en de eisen die daarbij horen. Een omschrijving als “recreatief rijden of mennen” is onvoldoende.
  • De ontbindende voorwaarden van de keuring.
  • Welke partij de keuring betaalt (koper of verkoper).
  • Wanneer en onder welke voorwaarden het paard wordt geleverd
  • Foto’s van het paard vóór de aflevering
  • Mogelijke proeftijd en voorwaarden van de proeftijd.
  • Mogelijke garanties die de verkoper geeft of opmerkingen die de verkoper over het paard doet.

Je kunt op internet natuurlijk altijd een exemplaar van een koopovereenkomst downloaden. Via de KNHS Servicedesk kun je er eentje aanvragen, mits je lid bent van e KNHS of de FNRS. Wil je een up to date overeenkomst van Iure Fortis, vraag er dan een via het contactformulier.

De meeste mensen gaan er stilzwijgend van uit dat de koop wordt ontbonden als het paard niet wordt goedgekeurd bij de klinische keuring. Dit is echter niet zo. Op het moment dat je aan de verkoper vertelt dat je het paard wilt kopen, ben je ook wettelijk verplicht om het paard te kopen. Alleen als je duidelijk vermeldt dat het paard alleen wordt gekocht als de dierenarts een positief koopadvies geeft na een (klinische) keuring, geldt dit als ontbindende voorwaarde.

Vul het koopcontract dus in met de vermelding dat de overeenkomst wordt ontbonden als het paard bij de keuring niet wordt goedgekeurd. Neem ook in het contract op wie de keuring betaalt. Dit is duidelijk voor jou en voor de verkoper. De verkoper heeft dan de plicht om het gevraagde paard te leveren en jij hebt de plicht om het paard te kopen, tenzij de dierenarts een negatief advies geeft over het paard. Bovendien is een koopcontract het enige wettelijke bewijs dat het paard ook daadwerkelijk aan jou is verkocht. Mocht de verkoper desondanks bezwaren hebben tegen het opstellen van een koopcontract, vraag je dan af of je dit paard nog wel moet kopen.