Mediation

Mediation: het succesvolle alternatief voor conflictbeslechting

Een samenleving zonder conflicten is ondenkbaar. In de regel komen partijen er zelf wel uit. Maar wat als de standpunten zich verharden en een oplossing steeds verder uit zicht geraakt? 

Mediation als vorm van conflictbemiddeling brengt de partijen op vrijwillige basis aan tafel en zorgt dat de partijen weer in gesprek komen. De mediator is daarbij de neutrale begeleider van het proces waarin partijen zelf aan een oplossing van de kwestie werken.

Iure Fortis is al jaren actief op het gebied van mediation. Het heeft daarbij met Hans Sterk de beschikking over een van de meest ervaren MfN- Registermediators, die specialist is in het bemiddelen bij conflicten tussen ondernemers, werkgevers en werknemers, overheid en burgers en bemiddeling/begeleiding bij familie- en relatiekwesties. Hans heeft inmiddels meer dan 1000 mediation met succes afgerond. Inschakeling van Hans als mediator heeft in meer dan 96% van de gevallen geleid tot een aanvaardbare oplossing.

Partijen willen niet in een conflict blijven hangen, maar weten vaak niet goed hoe dat aan te pakken. Meestal staan eigen vastgeroeste standpunten, emoties en/of trots hen in de weg om het probleem aan te pakken. Goedbedoelde raad van familie, collega’s en vrienden, beïnvloed een oplossing voor de kwestie vaker negatief, omdat zij meestal partij kiezen. En is reeds juridische hulp ingeroepen, dan leidt dat vaker tot verdere verharding van de eigen standpunten. Afhankelijk van de fase waarin het conflict zich bevindt (mate van escalatie) is mediation een succesvol en werkbaar alternatief dan het beslechten van het geschil middels advocaten. Het gaat in mediation niet om het vinden van de waarheid of om winnen en verliezen. In mediation blijven we niet hangen in het verleden, maar zoeken naar een duurzame oplossing door een streep onder het verleden te zetten. Hoe lastig dat ook soms is, maar wil je verder, dan moet je niet te lang in het verleden blijven hangen. We zoeken samen naar een voor beide partijen acceptabele oplossing.

Het grote verschil is dat de mediator geen partij kiest en zelf geen standpunt inneemt, geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Dat doen partijen zelf. De mediator begeleidt hen daarbij en helpt om de communicatie weer op gang te brengen. Partijen werken dus zelf actief mee en bepalen uiteindelijk de oplossing. Hierdoor is de oplossing vaak beter dan een opgelegde oplossing van bijvoorbeeld een rechter. De mediator blijft onafhankelijk en neutraal.

Mediation is maatwerk en in vergelijking met een gang naar de rechter, die dan in plaats van partijen beslist, aanzienlijk sneller en goedkoper.  En niet zelden is het resultaat dat de verhouding tussen betrokkenen verbeterd. Dat is bij elke relatie van groot belang, als partijen nog met elkaar verder willen. Is het voor partijen beter om uit elkaar te gaan, dan begeleidt de mediator ook dat proces. Denk daarbij aan een ontslag met wederzijds goedvinden of een echtscheiding. En zeker dan is het raadzaam dat partijen zonder wrok uit elkaar kunnen gaan. Tenslotte heeft de kwestie vaak alleen betrekking op de laatste fase van de relatie. Als partijen dat inzien leidt dat tot herkenning, erkenning en begrip en komt de oplossing in zicht. Ook dat is de kracht van mediation.

U kunt als particulier of als bedrijf met een gerust hart bij Iure Fortis aankloppen voor professionele ondersteuning bij uw conflict ingeval van:

  • Arbeidskwesties (slecht functionerende werknemer, ziekte- en re-integratie, ontslag)
  • Conflicten binnen de familie of relatie (echtscheiding, erfenis, bedrijfsovername)
  • Slepende ruzies tussen buren (overlast door kinderen, huisdieren, afval, tuinonderhoud, lawaai)
  • Geschillen tussen zakelijke partijen
  • Ruzie binnen Raad van Commissarissen, OR, Bestuur, VvE
  • Geschillen tussen producent/leverancier en consument

Kijk onder Specialismen en dan onder Mediation. Daar vind u de verschillende onderwerpen.