Mediation bij onderwijskwesties

Het schoolleven is steeds complexer geworden en de verwachtingen van wat een school kan, nemen eerder toe dan af. De ouder is mondiger en het personeelslid assertiever, laat staan de jeugd die zich ook het kaas niet meer van het brood laat eten. Dat gaat niet altijd in harmonie. Kleine conflicten tussen directeur en leerkracht of tussen school en ouder en soms zelfs tussen ouders onderling kunnen tot ongewenste escalatie leiden. Ook kunnen schoolteams, korter of langer bij elkaar “niet meer door één deur”.

Spanningen en conflicten komen overal voor. Binnen het onderwijs net als daarbuiten. Maar de impact op conflicten binnen het onderwijs is vaak groter dan elders, met name omdat conflicten doorwerken op het onderwijs aan kinderen, leerlingen en studenten. Dat vergt een andere aanpak, maar tevens een grondige kennis van het onderwijsveld, van primair, voortgezet tot beroepsonderwijs. We maken hierbij onderscheidt tussen conflicten tussen volwassenen1 en conflicten tussen kinderen2

  1. Conflicten tussen volwassenen

Samenwerkingsproblemen binnen een onderwijssectie komen vaak voor, zoals een voortslepende ruzie tussen twee leerkrachten of een verschil van mening tussen een leerkracht en ouder(s). Maar ook een verschil van inzicht tussen bijvoorbeeld de directie en het bestuur of tussen de directie en het team van leerkrachten in het basisonderwijs. Vaak kan dit intern opgelost worden, maar soms is de kwestie al zo ver geëscaleerd dat u er samen niet meer uitkomt. U kunt er dan voor kiezen om mediation in te zetten.

Partijen die met elkaar een conflict hebben kunnen met behulp van een onafhankelijke neutrale derde, de mediator, op zoek naar een oplossing. Bij een klacht of medezeggenschapsgeschil kan met partijen afzonderlijk worden bekeken of de zaak zich leent voor mediation of voor de formele behandeling door de betreffende klachten of geschillencommissie.

Vaak blijven spanningen beheersbaar en conflicten klein. We kunnen ze zelf uitstekend oplossen. Maar soms lukt dat niet. Dan groeit onderhuidse spanning uit tot een openlijk conflict of leidt escalatie tot een onhoudbare situatie. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn en soms onherstelbaar. Als het partijen zelf niet lukt spanningen en conflicten op te lossen, kan mediation uitkomst bieden. Een mediator kan de betrokken partijen helpen er toch samen uit te komen. Zo wordt onnodige escalatie van het conflict met bijkomende kosten voorkomen.

  • Conflicten tussen kinderen       

Ook op school zijn ruzies tussen leerlingen aan de orde van de dag. Ruzie op het plein over spelregels of het samenstellen van groepjes. Ook roddelen en pesten kunnen leiden tot ruzie. Ruzies die vaak verder gaan buiten de ‘veilige’ omgeving van school en schoolplein. In alle gevallen hebben we te maken met een sfeerverlagende beweging, met en grote (psychische) impact om de leerlingen. Ruzies vragen vaak daarom veel aandacht van leerkrachten. Scholen hebben meestal protocollen en regels ingeval van conflicten, zoals een ‘pestprotocol’. Leerlingen doen een beroep op de leerkracht om eruit te komen. Ondanks de wil is hier niet altijd tijd en aandacht voor. En daarbij is niet iedereen even bedreven in de aanpak van conflicten. Ook daarvoor is de hulp van een gespecialiseerd mediator soms onmisbaar.

Iure Fortis streeft ernaar dat leerlingen zelf conflicten leren oplossen. En dat kunnen ze! Kinderen, groot en klein kunnen elkaar helpen bij het oplossen van ruzies. Kinderen begrijpen elkaar en ontwikkelen een positief zelfbeeld als ze ontdekken dat ze elkaar kunnen helpen.
Mediation op school biedt de school de kans om kinderen te leren over conflicten. Kinderen leren conflicten aan te gaan op een gezonde manier. Zo leiden de conflicten tot groei! De educatieve mediation-interventies van Iure Fortis leiden tevens tot ontwikkeling van sociaal-emotionele, communicatieve en creatieve vaardigheden. Schoolmediation geeft leerlingen het vertrouwen dat ze zelf problemen oplossen. De leerlingen leren de methode Mediation en oefenen zodat ze vervolgens zelf ruzies oplossen!