
De vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, wordt opgesteld bij ontslag met wederzijds goedvinden. Hierin worden alle afspraken over het ontslag vastgelegd. In de overeenkomst staan afspraken over onder andere de reden voor het ontslag, de opzegtermijn en ontslagvergoedingen.
Wat is een vaststellingsovereenkomst (vso)?
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden worden alle afspraken over het ontslag tussen jou en je werkgever vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (vso), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Hiermee geven jullie aan dat jullie allebei akkoord gaan met het besluit tot ontslag. Vaak kun je over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst onderhandelen. Nadat je alle gemaakte afspraken hebt gecontroleerd en het eens bent met het voorstel, kun je de overeenkomst ondertekenen.
Wanneer een vaststellingsovereenkomst?
Als je werkgever je wilt ontslaan, kan hij of zij een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit is een voorstel om tot ontslag te komen. Het is niet verplicht om meteen akkoord te gaan met dit voorstel, want je mag ook een tegenbod doen. Door het opstellen en ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst kun je vaak voorkomen dat er een ontslagprocedure bij een kantonrechter nodig is.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
Als je akkoord gaat met je ontslag, moet je samen met je werkgever een vaststellingsovereenkomst opstellen. In een vaststellingsovereenkomst staan onder andere afspraken over:
- De reden voor het ontslag
- Dat het ontslag op initiatief van de werkgever is
- De einddatum van de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn
- Ontslagvergoeding (transitievergoeding)
- Uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld
- Vrijstelling van werk
- Het gebruik en inleveren van bedrijfsmiddelen
- Afspraken over nieuwe baan en de afspraken over concurrentie- en relatiebeding
Belangrijke zaken die niet mogen ontbreken in de VSO:
Bedenktermijn
De werknemer heeft een wettelijk recht om binnen twee weken een getekende vaststellingsovereenkomst te herroepen.
Geheimhouding
Meestal wordt opgenomen dat werknemer gehouden is aan een geheimhoudingsbeding betreffende vertrouwelijke informatie. Ook is gebruikelijk dat de reden en inhoud van de overeenkomst geheim gehouden wordt.
Finale kwijting
Aan het slot wordt vastgelegd dat partijen, behalve hetgeen genoemd is in de vaststellingsovereenkomst, niets meer van elkaar krijgen of kunnen vorderen. Dit is de finale kwijting.
Getuigschrift
Om de kansen op de arbeidsmarkt te optimaliseren, wordt vaak een bepaling over een positief getuigschrift en een goede referentie opgenomen.
Concurrentie- en relatiebeding
Vaak wordt de werknemer ontheven uit een eventueel eerder overeengekomen concurrentiebeding. Over een relatiebeding kunnen eventueel individuele afspraken gemaakt worden.
Overige
Zoals al eerder is aangegeven is een vaststellingsovereenkomst een document met daarin de afspraken tussen werkgever en werknemer. Er kunnen naast de hierboven onderwerpen nog allerlei andere afspraken aan worden toegevoegd, zoals pensioen, de leaseauto etc etc.

Heeft u te maken met een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden en ontvangt u een concept-VSO: Laat bij ons de VSO-Check doen.